Zoeken
  • Kim Marin

Valentijn koekhartjes


Valentijn, het feest om je geliefde attent te verrassen. En dit hoeft niet steeds met een gekocht cadeau te zijn. De liefde van de man gaat... je weet wel... nog steeds door de maag!


Waarom dan geen lekker zelfgemaakt dessertje op tafel zetten. En geloof me, ze zijn net zo lekker als ze er uit zien.


Dit is ook geen moeilijk recept en kan zelfs voor een on-ervaren bakker een haalbaar resultaat zorgen!


Uiteraard kan je variëren in vorm en smaken.

Voor deze valentijn editie heb ik gekozen voor een hart-vorm en aardbeismaak met rode vruchten...


Benodigheden:

Ik had met deze ingrediënten ong 11 koektaartjes (afhankelijk van de vorm die je gebruikt natuurlijk). Mijn hartje heeft een diameter van 8,5 cm op zijn breedste punt.


voor de koekjes:

  1. 240 gr echte boter

  2. 120 gr bloemsuiker

  3. Een snufje zout

  4. 2 TL vanille extract

  5. 1 koud ei

  6. 380 gr bloem

  7. 120 gr amandelmeel

Werkwijze voor de koeken:

Snij de boter in blokjes en voeg deze 1 voor 1 toe in je stand-mixer. Ik heb het paddle-attachment gebruikt. Voeg daarna de suiker toe en laat deze goed mengen met elkaar.

Voeg daarna het ei toe.

Als dit is gemengd kan je de andere droge ingrediënten toe voegen

Als laatste heb ik de vanille toegevoegd.

Laat dit dan nog kort heel even mengen, neem het uit de mixer en meng nog even goed met je handen. Doe dit niet te lang.

Ik heb het deeg in 2 verdeeld, in plastic folie gewikkeld en laten rusten in de ijskast.


Na minstens 30min te laten rusten kan je het deeg uitrollen. Ik doe dit tussen 2 bakpapieren, zo heb je geen gedoe met bloem... Steek dan de vormen uit, leg ze op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Leg deze dan terug in de ijskast. Ondertussen kan je je oven voorverwarmen op 170°. Pas als de oven klaar is haal je je bakplaat uit de ijskast met je harten. Door ze terug in de ijskast te leggen voor je ze bakt, heb je minimaal kans dat je vorm gaat uitlopen in de oven. Dit is belangrijk omdat je de harten wil stapelen op elkaar en dus dezelfde grootte dienen te hebben.


Bak ze ongeveer 14 à 15 min, haal ze met de plaat uit de oven en laat nog even koelen op de plaat alvorens ze op een rooster te leggen.


De koeken kan je, indien nodig, ook een dag tevoren bakken. Je kan ze dan bewaren in een goed afgesloten doos.


Voor de slagroom en topping:


  1. 200 gr diepvries aardbei

  2. 250 gr mascarpone

  3. 600 ml slagroom (35% of 40% vetgehalte)

  4. 100 gr bloemsuiker

  5. rode vruchten, verse aardbei en blauwe besjes


Werkwijze voor de slagroom:


Maak eerst een coulis van je diepvriesfruit. Ik heb dit gewoon in een pannetje op het vuur gezet en toen het fruit zacht was, heb ik het gepureerd met een mixer. Daarna heb ik de aardbeitjes nog door een zeeg gedaan.

Zet daarna de coulis opzij om te koelen...

Doe daarna de mascarpone in de kom van je mixer (nu met klopper) en klop deze even door. Voeg daarna de koude coulis toe.

Nadat dit is gemengd voeg je de slagroom en bloemsuiker toe. Laat goed opkloppen tot je een stijve massa krijgt. Vul daarna een spuitzak met een rond mondje en zet nog even weg in de ijskast.


Snij nu enkele aardbeien of framboosjes in fijne schijfjes. Kies ook enkele mooie blauwe besjes en verdeel je rode besjes in kleine takjes om de harten te versieren.

Als dit klaar is kan je gaan opbouwen.




Neem een bakplaat en leg enkele koekjes naast elkaar.


Breng op elk koekje, met gebruik van de spuitzak, ronde toefjes slagroom aan. Leg de spuitzak opzij en verdeel er je fijn gesneden aardbei of framboosjes op.

Breng terug een koekje aan en herhaal de stap met je slagroom.


Breng als laatste je ander mooi fruit aan op de bovenkant en klaar!


Geniet ervan en smakelijk!!


#koektaart #valentijn #cookiesandcake #mascarponeslagroom #cookiecake

131 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven