top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKim Marin

Citroen Merengue taart

Dit is een van die leuke taarten die ik graag lust... maar niet altijd durf maken. Ik vind deze niet zo gemakkelijk. Dit recept heb ik gevonden in Mary Berry's bakbijbel, maar eerlijk gezegd vind ik zelf de bodem niet zo geslaagd. Ik denk dat ik, als ik ze nog eens maak, de boden wat ga aanpassen, misschien gewoon met een zanddeeg of een kruimeldeeg. Dat kan ook natuurlijk!


Op zich is ze wel heel lekker en de vulling op zich is poepsimpel om te maken! Je kan ze warm eten maar persoonlijk eet ik ze liever koud. En het liefst de dag erna.

Als je schrikt heb van de merengue bovenaan (of je lust dit niet zo graag) kan je ook opteren om ze toe te dekken met (eventueel gekleurde gele) marsepein. Maar dan zou ik ze als een tarteletje maken. Lekker makkelijk ook om ze dan te bewaren in de ijskast.


Ingrediënten:

* 175 gr volkoren koekjes

* 75 gr boter

* 1 blik gecondenseerde melk (397gr)

* 3 grote ei-dooiers

* 3 Citroenen, rasp en sap apart

* 3 grote eiwitten

* 175 gr fijne tafelsuiker
1 Verwarm de oven voor op 190°. Je hebt een vlaaivorm nodig van ong 20cm

2 Doe de koekjes in een zak en plet deze met je deegrol of mix ze met een keukenrobot. Voeg de gesmolten boter toe en meng goed door elkaar. Druk het mengsel in de vorm en laat deze uitharden.3 Giet de gecondenseerde melk in een kom en voeg de ei-dooiers toe. Rasp ondertussen de citroenen en pers deze uit. Voeg dit toe aan het ei-melk mengsel. Het mengsel dikt als je dit laat staan maar verdund terug bij het roeren. Giet het mengsel over de bodem van de vlaaivorm.


4 Klop de eiwitten stijf maar niet droog. Voeg theelepel per theelepel de suiker toe. Klop tot de merengue stijf is en alles suiker is toegevoegd en opgenomen is in de eiwitten. Normaal gezien verkrijg je een glans een ongeveer een verdubbeling van volume.


5 Schep de merengue over de bodem of indien je het wat fancy-er wilt gebruik dan een spuitzak, met of zonder spuitmond.

Ik heb een spuitzak gebruikt zonder spuitmond, gewoon een wegwerp spuitzak en de tip afgeknipt.
6 Bak de taart 15 à 20 min. tot de merengue licht bruin is. Laat de taart ongeveer 30 min koelen voor je hem wil serveren. Hij zal dan nog lauw zijn. Dat kan, maar zoals al gezegd prefereer ik hem liever koud.


Als je de taart een tijd laat staan en koud wil eten kan het zijn dat je merengue een beetje gaat krimpen. De koekbodem kan je ong 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast, de vulling kan je 8u afgedekt bewaren in de koelkast. Je kan dus je bodem de dag voordien maken indien nodig.


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page